„Muzičke radionice˝ pod vodstvom Lidije Detić

muzičke radionice ponudimo više

Muzičke radionice su održane u sklopu provedbe druge godine programa PONUDIMO VIŠE IV, kojeg provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ukupno je održano pet radionica. Sa  radionicama smo započeli tijekom Adventa pa je prvi od susreta zato bio prožet pjesmama prikladnima za ovo doba godine.  Nakon toga slijedila je aktivnost slušanja i slobodne improvizacije inspirirana kulturom naroda Sami. Posljednja tri susreta bila su više usmjerena na popularnu glazbu prema izboru polaznika.

Lidija Detić, voditeljica radionica istaknula je: Kroz aktivnosti zajedničkog muziciranja, slušanja glazbe i ritmičkih igara pokušala sam  potaknuti polaznike na prelazak iz pretežito pasivne uloge slušanja u aktivno muziciranje i sviranje. Tako smo, koristeći Orff instrumentarij, zajednički svirali  pratnju za tradicionalne pjesme Kyrie elejson i Tiha noć te Božić-Antonele Doko, a kasnije i Moje zlato Petra Graše. Slušanje  popularnih pjesma po izboru korisnika, oplemenila sam igrama koje su tražile koncentraciju i muzičku improvizaciju u koju su uključeniji  svi polaznici. Zanimljivo je možda i da je jedini „problem˝u radu bio onaj s kojim se susrećem u grupama svih dobnih skupina i tjelesnih mogućnosti. To je nesigurnost, strah od pogreške i određena doza sram, koja ima  više veze sa samopouzdanjem i uvjerenjem da muzicirati mogu samo talentirani pojedinci i profesionalci, nego sa stvarnim mogućnostima polaznika. Nadam se da smo ovim aktivnostima pokazali da je muzikalnost urođena svim i da baš svi mogu i trebaju uživati u dobrobitima  zajedničkog muziciranja.

Sudionici aktivnosti bili su zadovoljni povedenim radionica, aktivno su sudjelovali u samome tijeku provedbe. Sudjelovanjem u provedbi aktivnosti korisnici su stavili na kušnju svoje vlastite barijere ipokazali interes za takvu vrstu radionice.

Like, share ili se pretplati na Newsletter.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)