ZAŽELI – ŽELIM – POMOĆ DIJELIM II

Zaželi Želim-pomoć dijelim II

U ovim izazovnim vremenima, pogođeni pandemijom COVID-19, koja je izazvala strah za naše i zdravlje svih oko nas, vremenu punom neizvjesnosti Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije nastavilo je s provedbom projekta Zaželi kojim se pruža usluga pomoći u kući krajnjim korisnicima projekta, starijim osobama, osobama s invaliditetom i ostalim osobama u nepovoljnom položaju na području Međimurske županije.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u ukupnoj vrijednosti od 1.873.690,72 kn. Zaposlena je ukupno 21 pripadnica ciljne skupine, dok je broj stalnih korisnika usluge pomoći u kući varijabilan, međutim možemo govoriti o 130 krajnjih korisnika usluge.

Pridržavajući se epidemioloških mjera, zaposlenice Društva vjerno su obavljale uslugu pomoći u kući kako bi u ovim prijeko potrebnim vremenima olakšale život svojim korisnicima. Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, pomoć u kući obuhvaća obavljanje kućanskih poslova (pomoć u pripremanju obroka, pospremanje stana, pranje suđa, pranje i glačanje rublja i sl.), organiziranje prehrane (priprema obroka ili dostava gotovih obroka u kuću), održavanje osobne higijene (pomoć pri oblačenju i svlačenju) te zadovoljavanje ostalih svakodnevnih potreba korisnika usluge. Korisnici su puni zahvalnosti, jer zaposlene žene predstavljaju za njih slamku spasa, oslonac, rame za plakanje, posebice za korisnike koji žive u samačkim kućanstvima kojima topla riječ puno znači.