Obilježen Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

5. svibnja je dan kada zajednica osoba s cerebralnom paralizom obilježava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Ovogodišnja 24. obljetnica posvećena je kao i prošle godine, temi odmora od skrbi kao razvoja nove inovativne socijalne usluge.

Ove smo godine Dan osoba s cerebralnom paralizom obilježili s korisnicima poludnevnog boravka prezentacijom i razgovorom o temi. Tema „Odmor od skrbi?“, koje su prednosti odmora o skrbi, što je zapravo odmor o skrbi, te kome je namijenjen.

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježava se u Republici Hrvatskoj od 2000 g. Ističe se kao izuzetno značajan dan jer predstavlja zajednicu osoba s cerebralnom paralizom, postavlja pitanja i pronalazi odgovore, pruža mogućnost da se glas osoba s CP čuje snažnije nego inače i stvori jasna platforma za daljnje djelovanje. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize zajedno sa svojim udrugama i članovima obilježava Nacionalni dan prigodnim i edukativnim radionicama i kampanjama kojima se nastoji podići razina svijesti i zagovaraju prava za učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi.

Prema službenim podacima Izvješća o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj živi 657.791 osoba s invaliditetom koje čine 17,0 % ukupnog stanovništva. Od ukupnog broja osoba s invaliditetom, osobe s cerebralnom paralizom i ostalim paralitičnim sindromom čine 4,08 % odnosno 26.852 osoba.
Na području Međimurske županije živi 934 osoba s cerebralnom paralizom i ostalim paralitičnim sindromima. U Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije učlanjeno je 69 članova s cerebralnom paralizom.

NOSIMO ZELENO ZA CEREBRALNU PARALIZU.

Like, share ili se pretplati na Newsletter.