Informacija o nastavku pružanja usluge osobne asistencije

Poštovane članica i članovi, korisnici osobne asistencije i asistenti,

ovim putem prenosimo Vam informaciju
da je Ministarstvo rada i socijalne politike osiguralo kontinuitet pružanja usluge osobne asistencije i nitko neće ostati bez te usluge nakon 31. prosinca, a za udruge koje pružaju osobnu asistenciju osigurano je izvanrednim financiranjem, 4 milijuna eura za prva dva mjeseca 2024.

Donesena je Odluka o izvanrednom financiranju udruga koje pružaju uslugu osobne asistencije, s trajanjem od 1. siječnja do 29. veljače 2024. Za to je osigurano dodatnih 4 milijuna eura, a temeljem Odluke će ugovori s 183 pružatelja usluge osobne asistencije biti produženi, kako ni jedan korisnik ne bi ostao bez usluge, kao ni asistent bez plaće’, ističu iz Ministarstva.

Resorno Ministarstvo time je odgovorilo na medijske tvrdnje da će oko četiri tisuće osoba s invaliditetom koje trenutno koriste usluge osobnog asistenta, tumača znakovnog jezika ili videćeg pratitelja, od 1. siječnja ostati bez te usluge jer MROSP nije napravio pripreme za primjenu novog Zakona o osobnoj asistenciji.

Spomenuti zakon stupa na snagu 1. siječnja 2024., a njime se usluga osobnog asistenta propisuje kao socijalna usluga koju redovito financira država.

Izvor : https://in-portal.hr/ministarstvo-nitko-nece-ostati-bez-osobnog-asistenta/

POSEBNO VAŽNO ZA PRIJELAZNO RAZDOBLJE DO 29. VELJAČE 2024. GODINE:

  1. sve udruge koje su se prijavile na Poziv MROSP u sljedeća dva dana dobit će Ugovor o financiranju usluge osobne asistencije, te mogu s 1. siječnja 2024. započeti pružanje usluge korisnicima koji su dobili Rješenje za ostvarivanje prava na uslugu osobne asistencije (također će ga dobiti kroz nekoliko dana jer se čeka Rješenje za pružatelje usluga) te ga isključuju iz Projekta;
  2. udruge koje nisu dobile Rješenje o ispunjavanju mjerila za pružanje usluge osobne asistencije čim ga dobiju upućuju ga MROSP-u i kad dobiju Ugovor o financiranju usluge osobne asistencije odmah uključuju korisnike koji imaju Rješenje za ostvarivanje prava na uslugu osobne asistencije i isključuju ga iz Projekta;
  3. za korisnike koji nisu procijenjeni neposredno nakon dobivanja Rješenja za ostvarivanje prava na uslugu osobne asistencije, ukoliko je udruga koja je pružatelj već ostvarila Ugovor o financiranju usluge osobne asistencije, postupak je da se svaki korisnik uključi u pružanje usluge po Zakonu i isključi iz Projekta. Drugim riječima, sve udruge koje su dobile Ugovore o financiranju usluge osobne asistencije mogu odmah započeti s primjenom Zakona za korisnike koji imaju Rješenje za ostvarivanje prava na uslugu osobne asistencije, a ostale se do kraja veljače usluga pruža projektno.

Također, u nastavku su koraci za korisnike:

• korisnik podnosi područnom uredu Zavoda za socijalni rad Zahtjev za ostvarivanje prava na uslugu osobne asistencije s pripadajućom dokumentacijom;
• područni ured donosi Zaključak putem kojeg korisnika upućuje na Komisiju za procjenu potrebe korisnika za uslugom osobne asistencije;
• Komisija vrši procjenu samostalnosti i učestalosti potreba korisnika;
• na temelju izvršene procjene potrebe korisnika za uslugom i donesenog mišljenja Komisije područni zavod za socijalni rad izdaje Rješenje za ostvarivanje prava na uslugu osobne asistencije i listu procjena potrebe korisnika za uslugom OA.

Like, share ili se pretplati na Newsletter.