HUMANITARNA AKCIJA CENTAR DOSTI

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom  Međimurske županije – DOSTI dana 30. studenog 2023. godine svečano je otvorilo Centar DOSTI u Podturnu. Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni uvaženi gosti ali najviše članovi DOSTI-ija. Prostor je blagoslovio preuzvišeni otac biskup Varaždinske biskupije, mons. Bože Radoš. Zajednički komentar svih koji su prisustvovali otvorenju i razgledali zgradu Centra DOSTI je da se radi o ciljano građenom prostoru, opremljenom za potrebe osoba s invaliditetom. Zgrada je površine 881,27 m2. Centar je podijeljen na tri nivoa, podrum u kojem se nalazi bazen s pripadajućim prostorima, dvorana za vježbanje, kotlovnica, soba za posudionicu pomagala. U prizemlju je prostorija za dnevni boravak, blagovaona, kuhinja potpuno opremljena u skladu s HACCP pravilima, prostorije za logopeda, psihologa, senzorna soba. Na katu se nalazi prezentacijska soba, prostor za grupni rad te 3 sobe za odmor korisnika boravka. Zgrada je u cijelosti prilagođena osobama s invaliditetom, od lifta, prilagođenih prostora za korištenje osoba u kolicima, sanitarnim prostorima. Isto tako je i dvorište zgrada prilagođeno osobama s invaliditetom i predviđeno je za radno okupacijske aktivnosti na otvorenom, kao što je uzgoj povrća na povišenim gredicama te izrada keramike.

30. studenog je i formalno završio projekt Centar DOSTI koji je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u visini od 14.300.000,00 kn. Za dovršenje projekta prema početnim planovima bilo nam je potrebno osigurati vlastito učešće u visini od 2.700.000,00 kn. U financiranje projekta uključile su se i općine i gradovi s područja Međimurske županije i to u iznosu od 1.000.000,00 kn. Dodatnim akcijama i aktivnostima DOSTI-ija uspjeli smo smanjiti visinu vlastitog učešća na 1.000.000,00 kn, odnosno 132.722,81 eura. Radi se o iznosu koji nam je potreban za plaćanje svih preostalih troškova projekta.

Svjesni smo da se radi o velikom projektu, velikom izazovu ali isto tako da ako mi sami nećemo nešto napraviti za svoje članove, susjede, prijatelje, osobe s invaliditetom neće nitko drugi. Kao pravi Međimurci nismo sjedili skrštenih ruku, iskoristili smo sredstva iz Europskog fonda, a za ovaj zadnji korak potrebna nam je vaša pomoć.   

Uključite se u humanitarnu akciju za koju smo otvorili poseban račun u
Zagrebačkoj banci broj HR2523600001502151135.

O radu Društva i sve o izgradnji Centra DOSTI možete pogledati na web stranicama www.dosti-mz.hr i www.centar-dosti.eu

U nadi da ćemo ovo vrijeme došašča zajedno prepoznati Boga koji dolazi, unaprijed Vam hvala.

                                                                                               Predsjednica:

                                                                                               Miljenka Radović, mag.iur.

Like, share ili se pretplati na Newsletter.