Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Dana 24. listopada obilježava se Svjetski dan borbe protiv dječje paralize. Dječja paraliza virusna je bolest koja zahvaća središnji živčani sustav. Nastaje kao posljedica virusne upale sive supstance prednjih rogova kičmene moždine. U prošlosti je to bio jedan od glavnih uzroka smrti, akutne paralize i doživotnog invaliditeta.

Otprilike 70 % osoba zaraženih dječjom paralizom nema simptoma. Prema podacima za 2022. godinu dvije države svijeta (Afganistan i Pakistan) i dalje imaju slučajeve endemskog poliomijelitisa, no zabrinjavajući je porast država svijeta u kojima su povremeni slučajevi oboljele djece, točnije prošle godine je na listi bilo ukupno 26 država, a ove godine je dječja paraliza zabilježena u 33 države svijeta (Hrvatskoj su najbliže Izrael, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo). Također je porastao broj država svijeta čija ih vrlo niska razina kolektivnog imuniteta zbog male procijepljenosti djece, slabog nadzora i praćenja stavljaju u opasnost od povratka dječje paralize te je on u odnosu na prošlu godinu veći za 3 države i čine ga ukupno 8 država svijeta. Posebno su zabrinjavajuće situacije u Jemenu, Demokratskoj Republici Kongo i Nigeriji gdje je virus zarazio više djece prije nego je njegovo daljnje širenje zaustavljeno te će se s posljedicama te teške bolesti zaražena djeca i njihove obitelji morati nositi cijeli život. Zaraza djece virusom je zabilježena u mnogim državama Afrike što još jednom pokazuje kako su pravovremena reakcija, dostupnost cjepiva i dobra procijepljenost stanovništva ključni u zaustavljanju ove teške bolesti. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize podržava napore i aktivnosti koji se poduzimaju u borbi za potpuno uništenje polija te zahvaljuje svima koji su doprinijeli da dječje paralize u Republici Hrvatskoj više nema.

U Društvu osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županijepostoji sekcija osoba oboljelih od dječje paralize. Predsjednica sekcije je Katarina Kolarić.

Dječja paraliza se ne može izliječiti, ali se može spriječiti.

Like, share ili se pretplati na Newsletter.