Vježbe mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura u sklopu projekta Centar raDOSTI

U sklopu projekta „Centar raDOSTI“ u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće održavaju se vježbe pjevačkog zbora pod vodstvom voditeljice mješovitog pjevačkog zbora i ŽVS Ftičice KUD-a Mura, Marije Trstenjak.

Kroz aktivnosti druženja i uvježbavanja pjevačkog zbora KUD-a Mura pjevači se upoznavaju s kulturnom baštinom Međimurja kao i ostalih krajeva Republike Hrvatske. Zbor s velikim veseljem radi na uvježbavanju programa. Naročita pažnja posvećuje se Međimurskim popevkama istražujući karakteristike popevke: gdje su i kako nastale, što je bio povod stvaranja popevki, koji su događaji najviše inspirirali narodne pjevače , kakav karakter najčešće imaju, kada su se najčešće pjevale, tko ih je sakupljao i zapisivao i tako sačuvao od zaborava. U tome im pomažu mnogi zapisi kao i stariji ljudi koji saznanje o tome imaju od svojih baka i djedova. Proučeno je i mnoštvo pjesama koje su već od ranije bile poznate, a u program su uvrstili i mnoge manje poznate pjesme. Pjevaju također i starogradske te klapske pjesme. Priprema se program prigodan za izvođenje na različitim manifestacijama. Kroz rad se povezuju s folklornom skupinom i tamburaškim sastavom društva KUD-a Mura.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice” kojeg provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije u partnerstvu s Gradom Mursko Središće, Udrugom za sindrom Down Međimurske županije, Maticom umirovljenika Međimurske županije – podružnica umirovljenika Mursko Središće, Kulturno umjetničkim društvom „Mura“ Mursko Središće i Udrugom Serjojnske mame i bebe te suradnicima; Gradskim puhačkim orkestrom Mursko Središće i Društvom „Naša djeca“ Mursko Središće.

Like, share ili se pretplati na Newsletter.