PREDAVANJE O LIJEČENJU HIPERBARIČNOM OKSIGENOTERAPIJOM I PREDSTAVLJANJE ORTOPEDSKIH POMAGALA

Dana 7. travnja 2022. u zgradi Scheier u organizaciji Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održano je predavanje stručnjaka na temu liječenja hiperbaričnom oksigenoterapijom i predstavljanje ortopedskih i medicinskih pomagala tvrtke Orto rea d.o.o. iz Varaždina. Upoznavanje s načinom liječenja u barokomori inicirala je dugogodišnja članica Društva gđa. Katica Medved i to nakon uspješnog liječenja u Poliklinici Oxy.

Prisutne je s liječenjem u barokomori upoznao djelatnik Poliklinike Oxy, dr.med. Sead Žiga, specijalist hitne medicine. Hiperbarična oksigenoterapija je znanstveno utemeljena metoda liječenja disanjem 100% -tnog medicinskog kisika na tlaku okoline većem od (1) bara, kod spontanog ili asistiranog disanja u posebno napravljenim uređajima koje nazivamo hiperbarične komore. Hiperbaričnom oksigenoterapijom moguće je izliječiti ili ublažiti razne teške otvorene ozljede te dijagnoze poput  pareze, paraplegije, posljedica moždanog udara, multiple skleroze ili poboljšanja općenitog fizičkog stanja. Važno je napomenuti da se liječenje u barokomori, ovisno o dijagnozi, može ostvariti i uz pokriće HZZO-a.

U drugom dijelu predavanja, predstavnici tvrtke Orto rea Nenad Pintarić i Romana Uvodić predstavili su pomagala koja imaju na raspolaganju i upoznali prisutne sa svojom djelatnošću. Naime, tvrtka Orto rea ugovorni je isporučitelj ortopedskih pomagala za HZZO u nekoliko grupa: pulmološka pomagala, protetička pomagala, ortopedsko-rehabilitacijska pomagala, antidekubitalna pomagala. Orto rea trenutačno djeluje kao uvoznik, distributer te kao zastupnik desetak svjetski poznatih proizvođača. Razvili su i vlastitu proizvodnju ortopedskih pomagala, s naglaskom na protetička i ortotička pomagala, medicinske krevete sa i bez motora, te noćne ormariće, internističke ležajeve i individualno izrađena invalidska kolica, po mjeri korisnika. Predstavljene su i hodalice i stajalice koje olakšavaju osobama u potrebi normalan hod i pravilno držanje.

Like, share ili se pretplati na Newsletter.