Aktivnost upoznavanja i očuvanja narodnih plesova – Centar raDOSTI

centar radosti očuvanje narodnih plesova

U sklopu projekta „Centar raDOSTI“ u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće održava se aktivnost upoznavanja i očuvanja narodnih plesova koja se provodi pod vodstvom Tihomira Benčića, suradnika za izvođenje aktivnosti u partnerskoj organizaciji KUD Mura. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice” kojeg provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije u partnerstvu s Gradom Mursko Središće, Udrugom za sindrom Down Međimurske županije, Maticom umirovljenika Međimurske županije – podružnica umirovljenika Mursko Središće, Kulturno umjetničkim društvom „Mura“ Mursko Središće i Udrugom Serjojnske mame i bebe te suradnicima; Gradskim puhačkim orkestrom Mursko Središće i Društvom „Naša djeca“ Mursko Središće.

Polaznici radionica, plesači, uz usvajanje koraka plesova intenzivno uvježbavaju i pjevanje (tehnika disanja, usvajanje teksta, dikcija, upjevavanje).

Radom na prvom spletu „Zaigrajte meni“ usvojene su osnove plesova čardaš i čip čardaš, u Međimurju najčeščeg oblika plesa. Drugi splet „Z Andrašecom v Dekanovcu„ prikaz je plesova karakterističnih za mikrolokaciju koju je plesno oblikovao kantor, pjesnik i narodni koreograf Florijan Andrašec, a splet je posvećen njemu u spomen. Treći splet “Deca, moja deca“ sastavljen je od plesova koji se najčešće izvode, prepoznatljivi su, sadrže elemente čardaša i zibenšrita.

KUD Mura svoj rad predstavio je protekle godine, na 47. „Miholjačkom sijelu“ u Donjem Miholjcu. Nadaju se da će se situacija s koronom smiriti i dozvoliti više predstavljanja rada, ne samo plesnog nego i običajnog, jer jedno bez drugog ne ide, a sudionici aktivnosti će dalje uporno nastaviti sa radionicama.

Like, share ili se pretplati na Newsletter.